Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Δροσερό, καλοκαιρινό γλύκισμα με ροδάκινα

Ροδάκινο

"σαν τριαντάφυλλο ή σαν βασιλικός κρίνος" !



photos
ερασι τέχνης








Θα χρειαστούμε :

Ροδάκινα - ό, τι ροδάκινο έχετε ή σας αρέσει, κίτρινα, λευκόσαρκα ή γιαρμάδες
100 περίπου γραμ ζάχαρη
1/2 λεμόνι
μιά στάλα βούτυρο γιά να αλείψουμε το ταψάκι
ένα ταψάκι 22 cm - το δικό μου ταψί ήταν 28 cm (νομίζω, καλύτερα στο 28 cm, γιατί το γλυκό γίνεται πιό λεπτό)

3 αυγά
120 γραμ ζάχαρη
150 γραμ αλεύρι
1κ γ μαγιά σκόνη
150 γραμ βούτυρο
μιά πρέζα αλάτι
μιά βανίλια
προαιρετικά ελάχιστο λικέρ ή κονιάκ



Πρώτα καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε φαρδειές φέτες.






Παίρνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, το αλείφουμε με βούτυρο, ρίχνουμε μέσα τα 100 γραμ ζάχαρη, 2 κ σ νερό, στίβουμε το 1/2 λεμόνι και βάζουμε το ταψί πάνω στο μάτι της κουζίνας, χωρίς να ανακατεύουμε, ως να γίνει η ζάχαρη καραμέλα.
Δεν χρειάζεται να σκουρήνει και να μαυρίσει πολύ η καραμέλα, μόλις γίνει κατεβάζουμε το ταψί απ' την φωτιά, με μεγάλη προσοχή, να μην καούμε.





Στρώνουμε τις φέτες ροδάκινο πάνω στην καραμέλα, χωρίς ν' αφίνουμε κενά.
Εγώ από απροσεξία έστρωσα την επίπεδη πλευρά της κάθε φέτας πάνω στην καραμέλα. Βασικά δεν πειράζει, αλλά αν το θυμηθείτε, καλύτερα να ακουμπήσετε το φρούτο πάνω στην καραμέλα με την κυρτή του πλευρά. Όταν στο τέλος τουμπάρουμε και ξεφορμάρουμε το γλυκό, αισθητικά θα είναι καλύτερο. 

Αν μέσα στο πιάτο που είχατε κόψει τα ροδάκινα μείνει ζουμάκι, κρατήστε το στην άκρη.





Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα 3 αυγά με τα 120 γραμ ζάχαρη, χτυπώντας πάντα ενσωματώνουμε το αλεύρι, την μαγιά, την βανίλια, το αλατάκι, αν θέλουμε λίγο λικέρ, αν έχουμε στην άκρη χυμό από το φρούτο τον ρίχνουμε κι αυτόν μέσα και τέλος,
χτυπώντας πάντα, ρίχνουμε στον χυλό το λιωμένο βούτυρο.





Μαλακά, ρίχνουμε αυτόν τον χυλό πάνω απ' τα ροδάκινα.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180' ή 200'
περίπου γιά 45' με 50'.




Όταν το γλυκό γίνει,
το αφίνουμε γιά λίγα λεπτά να ησυχάσει
και το τουμπάρουμε (με προσοχή !) σε στρογγυλή πιατέλα.



Αν ψήνουμε σε θερμοκρασίες καύσωνα (όπως μας συνέβη τις προάλλες), καλού - κακού να κρατάμε κοντά μας και μιά βεντάλια :)




Τέλος, αν θέλουμε, ραντίζουμε πάνω και λίγη άχνη.




Γίνεται ένα γλύκισμα φρουτώδες, ζουμερό, μυρωδάτο !




Όταν κρυώσει καλά, το βάζουμε στο ψυγείο, απ' όπου τρώγεται δροσερό, καλοκαιρινό !




Το ίδιο γλύκισμα γίνεται και με αχλάδια, γνώμη μου όμως είναι, πως το φρούτο που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι στεγνό, αλλά να διαλέξουμε φρούτο ζουμερό.



εύχομαι 
ό, τι κάνετε να είναι καλό

ΚΑΙ σας στέλνω

κάτι ακόμα :


Του Βίκτωρος Ουγκώ

      D’attraits ravissants pourvue,
      Seule elle réunît tout ;
      Ses appas charment la vue
      Et chacun vante son goût.
      Sa peau veloutée et fraîche
      Joint toujours la rose au lys.
      Ce pourrait être Phyllis, —
      Si ce n’était une pêche




μετάφραση
ερασι τέχνης
Τις χάρες όλες έχει μαζεμένες
και τα θέλγητρα
Σαν το κοιτάζεις σε μαγεύει
Ματαιόδοξο, για την ωραία γεύση του
Σάρκα φρέσκια, βελούδινη
Ρόδο μοιάζει και βασιλικό κρίνο
Θα μπορούσε η Φυλλίς να ήταν *
Αν δεν ήταν μοναχά ένα ροδάκινο


Des improvisations
      IMPROMPTU FAIT À UN DESSERT

VICTOR HUGO RACONTÉ
PAR UN TÉMOIN DE SA VIE


*
Φυλλίς









2 σχόλια:

  1. λαχταριστό φαίνεται το βάζω στη λίστα του Σαββατοκύριακου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεσποινάκι μου καλό, πόσο χαίρομαι που πέρασες !
      τι κάνεις ;
      ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΕΧΩ ΑΠΟΘΥΜΉΣΕΙ ! :)

      Διαγραφή