Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

αχλαδιού μαρμελάδα άγρια !

μιά μαρμελάδα με "χαρακτήρα", 

από αχλαδιά ... μισο άγρια!



photos
ερασι τέχνης

από το ίδιο αυτό δεντράκι, έχουμε φτιάξει άλλοτε 





την περσινή χρονιά, αυτό το ίδιο δέντρο έβγαλε ένα (1!) ή ίσως και κανένα αχλάδι...
αφρόντιστο δεντράκι, γιατί σχεδόν κανένας δεν πηγαίνει πιά, απότιστο, ο τόπος εκεί είναι άνυδρος, 
έτυχε να πάω πριν μιά βδομάδα και βρήκα πάνω τουλάχιστον 30 κιλά κοντούλες!




κοντούλες όχι ζουμερές, 
μικρά, σκληρούτσικα αχλάδια, μιά υποψία στιφά, αλλά μυρωδάτα και γευστικά...

μάζεψα φυσικά όσα μπορούσα, κάποια γιά να φτιάξω  

και κάποια γιά να φτιάξω μαρμελάδα.


η μαρμελάδα που προέκυψε, το λέω εκ των προτέρων, δεν είναι σαν αυτή, 

  

μιά ήμερη, τρυφερή, ανοιχτόχρωμη, βελούδινη μαρμελάδα, από ήμερα, τρυφερά, ζουμερά και βελούδινα αχλάδια...

η μαρμελάδα που προέκυψε είναι τραχιά, άγρια !
από καρπό τραχύ, σκληρό, άνυδρο και λίγο στιφό.

είναι όμως πολύ καλή ! περίεργη και καλή ! δεν είναι ανάλαφρη, έχει σώμα, μπορεί κανείς να την φάει και με το κουταλάκι, σαν να είναι γλυκό κουταλιού, μπαίνει σε τάρτες, σε Πάστα Φλώρα, και βέβαια αλείφεται !
φυσικά, ένα μεγάλο της ατού είναι, πως πρόκειται γιά προϊόν "bio" !


έριξα λοιπόν τα αχλάδια που μάζεψα σε δυό καθαρές γούρνες και τα ξέπλυνα απ' τις σκόνες.






με το ειδικό εργαλείο που ξεκουκουτσιάζουμε και τα μήλα τα τρυπάμε και βγάζουμε το εσωτερικό (κοτσάνι, κουκούτσια).

σε αυτήν τη φάση, αν θέλετε, μπορείτε να ξεφλουδίσετε τα αχλάδια. εγώ δεν το έκανα, όχι γιατί βαρέθηκα, αλλά γιατί θεωρώ χρήσιμη και καλή τη φλούδα του φρούτου.






Μόλις τα ετοίμασα, έβαλα να τα αλέσω στο μπλέντερ.
Αφού ήσαν σκληρά και διόλου ζουμερά, δεν βγήκε πολτός, μα μιά μάζα, ας πούμε, από χοντρά ψίχουλα.
Τα ζύγισα, τα έριξα στην κατσαρόλα.
3 κιλά αλεσμένο αχλάδι, λίγη λιγότερη ζάχαρη, λίγο περισσότερο νεράκι από το σύνηθες, γιατί το φρούτο είναι στεγνό.

στα 3 κιλά αχλάδι, 2,5 κιλά ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό, 1 ξύλο κανέλα, 2 βανίλλιες.

έβρασα πρώτα σε δυνατή φωτιά, ως να πάρει, κι έπειτα χαμήλωσα γιά να μη μου χυθεί
ανακατεύοντας συχνά.

χρειάστηκε περίπου 50' γιά να δέσει η μαρμελάδα.

με τον καρπό που μου έμεινε, έφτιαξα και μερικά βαζάκια 

 











καλοκαιράκι στην Ελλάδα,
ας εκμεταλλευτούμε ωφέλιμα την εποχή των φρούτων !



εύχομαι το καλο,
γιά ό, τι κάνετε !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου