Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

μουσταλευριά


η μουσταλευριά του φθινόπωρου !

photos ερασι τέχνης





η μουσταλευριά της μαμάς μου

8 ποτήρια μούστο
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
προαιρετικά γιά το στόλισμα σκορπίζουμε πάνω λίγο σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο, ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα


βάζω τον μούστο στην κατσαρόλα
και τον αφίνω να γίνει λίγο χλιαρός.



χύνω σιγά - σιγά το σιμιγδάλι μέσα, ανακατεύοντας συνέχεια γιά να μη μου σβωλιάσει.

όταν η κρέμα πήξει , την βάζω στα πιάτα.
ρίχνω από πάνω κανελίτσα, σουσάμι κι αν θέλω τριμμένο καρύδι.




η μουσταλευριά της Δάφνης

6 φλυτζάνια μούστο
1 φλυτζάνι αλεύρι
προαιρετικά γιά το στόλισμα ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα


βάζω τον περισσότερο μούστο στην κατσαρόλα
και τον αφίνω να γίνει λίγο χλιαρός.

κρατάω έξω λίγο μούστο, όπου διαλύω καλά το αλεύρι.
το χύνω σιγά - σιγά  στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνέχεια.

όταν η κρέμα πήξει, δεν την κατεβάζω αμέσως, παρά την αφίνω λίγο ακόμα να ψηθεί, πάντα ανακατεύοντας.
κατόπιν τη βάζω στα πιάτα.
ρίχνω από πάνω κανελίτσα κι αν θέλω τριμμένο καρύδι.










* βασικά, πρόκειται γιά την ίδια ιδέα : μιά κρέμα, που φτιάχνεται με τον μούστο.
άλλοι την ξέρουν με σιμιγδάλι, 
άλλοι με αλεύρι
και άλλοι την φτιάχνουν με νισεστέ.
νομίζω, ότι δένει κάπως καλύτερα με το σιμιγδάλι, μα και με το αλεύρι είναι πολύ καλή.

* αν δεν έχουμε αυτές τις ποσότητες μούστο, μπορούμε να φτιάξουμε τη διπλή ποσότητα ή και τη μισή...


τώρα είναι ο μούστος !



καλήν επιτυχία
σας εύχομαι !










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου