Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

αρνί στα κλήματα

το αρνάκι ψημένο στα κλήματα, μοιάζει στο σουβλιστό !




photos
ερασι τέχνης

Τον χειμώνα μαζεύω κληματόβεργες.
Φτιάχνω μ' αυτές ένα δεμάτι και τις αφίνω έξω, στο μπαλκόνι, γιά όταν τις χρειαστώ...
Τι άλλο πιά, να μας δώσει το ευλογημένο φυτό, το υπέροχο Ελληνικό αμπελάκι ;
Το περίφημο κρασί του, τον μούστο, το πετιμέζι, τα αμπελόφυλλα, ως και το σώμα του - τις κληματόβεργες !


Το αρνάκι ψημένο στα κλήματα, δεν απέχει πάρα πολύ απ' αυτό της σούβλας.
Είναι γιατί όσο ψήνεται, παίρνει κάτι απ' την μυρωδιά του κλήματος, αλλά κυρίως γιατί δεν ακουμπάει μέσα σε υγρά. Πάνω στις κληματόβεργες το κρέας στραγγίζει όλα του τα λιπάκια και τα υγρά και ξεροψήνεται.

Αν βρείτα κλήματα (υπάρχουν παντού !) και θέλετε να φτιάξετε αρνάκι, μη διστάσετε, δοκιμάστε το.


Επειδή εγώ είχα τις κληματόβεργες γιά μήνες στο μπαλκόνι, γέμισα τη γούρνα του νεροχύτη με νερό, έριξα μέσα ξύδι (χρησιμοποιώ το ξύδι συστηματικά ως απολυμαντικό), έσπαγα την κάθε βέργα σε δυο μικρότερα κομμάτια και την έριχνα στο νερόξυδο. Έτσι τις έπλυνα.






Κατόπιν άρχισα να τις στρώνω στο σιδερένιο ταψί του φούρνου.
Χρειάζεται να φτιάξουμε με τις βέργες ένα καλό πλέγμα, πάνω στο οποίο θα ακουμπήσουμε το κρέας.





Γιά να ετοιμάσουμε το αρνί, το ακουμπάμε πρώτα μέσα σε μιά βαθουλή λεκανίτσα, 
με το μαχαιράκι κάνουμε σκισίματα και μπήγουμε εδώ κι εκεί μερικές σκελίδες σκόρδο, 
με τα χέρια μας το αλείφουμε παντού με λίγο ελαιόλαδο,
αν θέλουμε το αλείφουμε και με μουστάρδα,
ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
και στίβουμε πάνω του δυό λεμόνια.

Κατόπιν παίρνουμε το αρνί και το ακουμπάμε πάνω στις κληματόβεργες.
Ό, τι ζουμιά , λεμόνια, ελαιόλαδο κ.τ.λ. είχαν τρέξει μέσα στην λεκανίτσα τα ρίχνουμε από πάνω του.
Έτσι το αρνί θα ψηθεί μέσα στο ταψί και θα στραγγίζει, χωρίς ν' ακουμπάει στα υγρά.




Ψήνουμε στους 200', μιά θέση πιό κάτω από τη μέση του φούρνου.
Στη μία ώρα γυρίζουμε προσεκτικά το αρνί, να ψηθεί κι απ' την κάτω πλευρά του.
Έπειτα από άλλη μιάν ώρα, ξαναγυρίζουμε το κρέας πάλι απ' την πάνω πλευρά.
Ψήνεται έτσι ως να μαλακώσει, να τρυπιέται εύκολα με το πηρούνι και να κάνει τραγανή πετσούλα.
Θα χρειαστεί γύρω στις 2.5 με 3 ώρες, εξαρτάται και από τον φούρνο μας.




Εύχομαι καλό
σε ό, τι φτιάχνετε !





3 σχόλια: