Σάββατο 13 Μαΐου 2017

μιλφέιγ με κράκερς

η σπιτική millefeuille των παιδικών μας χρόνων !

photos
ερασι τέχνης

Αυτή η εκδοχή της millefeuille, είναι που θυμάμαι να φτιάχνει στο σπίτι η μητέρα μας, τα χρόνια του '70 και του ΄80.
Millefeuille με κρακεράκια Παπαδοπούλου - μπισκότα πάντα αξίας κλασικής !

Φυσικά, εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο σφολιατίνια, που φτιάχνουν πιό σωστό το αποτέλεσμα των χίλιων φύλλων. Δεν θα διαφωνήσω... Απλά λέω, έχει κι αυτό το γλύκισμα με τα cream crackers Παπαδοπούλου την διαχρονική του αξία !

l'air d'innocence !

Δεν ξέρω αν ο ζαχαροπλάστης που το πρωτοέφτιαξε και περιγράφει την συνταγή, από το 1651,
καθώς επίσης και η ζαχαροπλάστης που το τελειοποίησε - ζαχαροπλάστης του Ταλλεϋράνδου -, θα ήσαν σύμφωνοι με αυτήν την απλή κι αθώα, σπιτική εκδοχή...
Εκείνο που ξέρω είναι, πως έχοντας γευτεί κατά καιρούς, από τόπου εις τόπον, διάφορα είδη millefeuille , θεωρώ αυτήν την εκδοχή πολύ καλή ! 






Γιά να την φτιάξουμε, θα χρειαστούμε :

2,5 - 3 πακέτα cream crackers Παπαδοπούλου, το κόκκινο πακέτο
1 κουτί morfat ή ermol, φυτική κρέμα σαντιγύ
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου Γιώτη, με γεύση βανίλια (την κλασική κρέμα, όχι την στιγμιαία) 
2 κουταλιές σ. βούτυρο
1 αυγό
γάλα
άχνη ζάχαρη
λίγη κανελίτσα


Πρώτα θα φτιάξουμε την σαντιγύ.
Ρίχνουμε την κρέμα στον κάδο του μίξερ, με λίγες κουταλιές γάλα και 1/2 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη.
Χτυπάμε καλά να αφρατέψει η σαντιγύ και την βάζουμε να περιμένει στο ψυγείο.

Κατόπιν φτιάχνουμε την κρέμα πιάτου, * ακολουθώντας τις οδηγίες, όπως ακριβώς γράφει πάνω το φακελάκι. Κάνουμε διπλή δόση.
1 λεπτό πριν η κρέμα πήξει , έχουμε ήδη καλά χτυπημένο ένα αυγό και το ρίχνουμε μέσα στην κρέμα μας, ανακατεύοντας ζωηρά και συνέχεια.
Μόλις η κρέμα πήξει, την κατεβάζουμε απ' τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις 2 κουταλιές βούτυρο, ανακατεύουμε κι αφίνουμε λίγο στην άκρη.

Ζεσταίνουμε 1 ποτήρι γάλα (αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα και μιά στάλα κονιάκ ή λικέρ).

Παίρνουμε ένα pyrex ή άλλο ταψάκι.
Βουτάμε στιγμιαία ένα ένα κρακεράκι στο ζεστό γάλα και στρώνουμε στο ταψί μία στρώση.
Από πάνω ρίχνουμε μιά στρώση κρέμα πιάτου.
Άλλη μιά στρώση βρεγμένα κρακεράκια
κι από πάνω την υπόλοιπη κρέμα πιάτου. 

Βγάζουμε απ' το ψυγείο την σαντιγύ και την στρώνουμε πάνω πάνω.

Με ένα σουρωτήρι ραντίζουμε πάνω άχνη ζάχαρη.
Ό, τι κρακεράκια απέμειναν τα θρυμματίζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας και τα σκορπίζουμε πάνω στην άχνη.
Αν θέλουμε ραντίζουμε και λίγη κανέλα.

Το γλυκό είναι έτοιμο !

Το αφίνουμε τουλάχιστον δυό τρεις ώρες να σταθεί στο ψυγείο, πριν το κόψουμε.




Ωραίο και γευστικό γίνεται ! Σπιτικό, θυμίζει τις μανάδες μας...





Στολίστε το ! 





* την κρέμα, μην την κάνετε σφιχτή. το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο, αν η κρέμα γίνει ντωτή... έτσι κι αλλιώς, έχει μέσα βούτυρο και στο ψυγείο θα σφίξει.

 
*
Σε πολλές Αγγλόφωνες χώρες, καθώς και σε Βόρειες και Σλαβόφωνες χώρες 
η mille feuille ή το αντίστοιχο παρόμοιο γλύκισμα ονομάζεται Napoléon (Ναπολεόν)




Καλό
γιά ό, τι φτιάχνετε !






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου