Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μπανόφι ή banoffee pie

Banoffee pie σπιτική
γιά τον Χάρη !

Γλύκισμα Αγγλοσαξονικόν
- ωραιότατη θερμιδική βόμβα - !
σε σύνθεση των λέξεων banana και toffee (καραμέλα)




Φτιάχνεται από :

Βάση μπισκότου (ή παντεσπάνι)
Καραμέλα (φτιάχνουμε μόνοι μας ΚΑΙ την καραμέλα !)
Μπανάνες
Κρέμα σαντιγύ (όχι αγοραστή, παρακαλώ ! χτυπάμε την κρέμα στο σπίτι !)
Σοκολάτα σε τρίμμα



Ακούω εδώ και πολύν καιρό το γλύκισμα να έχει γίνει ευρέως γνωστό (της μόδας θα έλεγα!) στην Ελληνική επικράτεια, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά.
Γιά να πω την αλήθεια, η ιδέα, ως χτες, δεν μου φαινόταν και τόσο ελκυστική...
Καραμέλα με μπανάνες !

Ως που προχτές, ο ανηψιός μου ο αγαπημένος, ο Χάρης, μου ζήτησε να του φτιάξω Banoffee !



photos
ερασι τέχνης

Μπανόφι





Γιά ένα μέτριο στρογγυλό ταψάκι 


θα χρειαστούμε :

1,5 πακέτο μπισκότα Digestive  - αν το θέλετε, σηκώνει και 2 πακέτα (τα 2 πακέτα είναι 500 γραμ.)
100 γραμ. μαλακό βούτυρο (ή, αν θέλετε μπορείτε να το λιώσετε)
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
4 - 5 μπανάνες (θα εξαρτηθεί από το μέγεθός τους)
1 κουτί φυτική κρέμα γιά να φτιάξουμε την σαντιγύ (ας μην υπερβάλλουμε με ζωϊκή κρέμα γάλακτος...) 
και
σοκολάτα κουβερτούρα - πικρή σοκολάτα υγείας γιά να την τρίψουμε από πάνω


Ξεκινάμε 
- φτιάχνοντας την καραμέλα από την προηγούμενη μέρα.

Βγάζουμε πρώτα το χαρτί, που περιτυλίγει το κουτί του γάλακτος.
Παίρνουμε μιά βαθειά κατσαρόλα, βάζουμε μέσα το κλειστό κουτί με το ζαχαρούχο γάλα, γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό κι ανάβουμε τη φωτιά.
Γιά να μετατραπεί το ζαχαρούχο γάλα σε καραμέλα, πρέπει μέσα στο κουτί του να σιγοβράζει επί 3 (τρείς!) ώρες, εντελώς σκεπασμένο απ' το νερό.
Αν δεν το έχετε ξαναφτιάξει, μην το φοβάστε... γίνεται. Αρκεί, ξαναλέω, το σιδερένιο κουτί να σιγοβράσει εντελώς σκεπασμένο με νερό, επί τρείς ώρες.
Αν το βράσουμε λιγότερο, μπορεί να μην σφίξει η καραμέλα, το ίδιο κι αν δεν είναι συνέχεια καλυμμένο. 
Αν πάλι το αφίσουμε περισσότερο, ίσως σκουρύνει πολύ η καραμέλα... 

Αν γίνει σωστά, το αποτέλεσμα θα είναι αυτή η "κανονική", σε χρώμα και σε υφή, καραμέλα :




Τέλος, η συνταγή είναι έτσι ! Σιγανό βράσιμο (γιά να μην χοροπηδάει το κουτί με τον βρασμό), εντελώς σκεπασμένο απ' το νερό, γιά 3 ώρες.
Μόλις τελειώσει αυτή η φάση, βγάζουμε προσεκτικά το κουτί απ' το βραστό νερό με μιά τσιμπίδα ή με μιά πετσέτα και το αφίνουμε ως την άλλη μέρα να κρυώσει.
Δεν το βάζουμε στο ψυγείο, και μπορεί να μείνει έτσι να περιμένει, γιά αρκετές μέρες...


- Το επόμενο στάδιο είναι ότι 
χτυπάμε στο μίξερ την φυτική κρέμα, με μιά κοφτή κουταλιά κακάο σκόνη, λίγη άχνη, ελάχιστο φρέσκο γάλα, να γίνει μιά ανάλαφρη, αφράτη σαντιγύ, με μιά υποψία κακάου μέσα.
Όταν η κρέμα χτυπηθεί καλά και είναι έτοιμη, την αφίνουμε να κρυώνει στο ψυγείο.


- Κατόπιν φτιάχνουμε την βάση του γλυκού.

Βάζουμε λίγα λίγα τα digestive στο μπλεντεράκι, να γίνουν σκόνη.
Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσετε και μπισκότα petit beurre. Γνώμη μου όμως είναι, ότι εφόσον έχουμε την γλυκειά καραμέλα, εδώ ταιριάζουν καλύτερα, ως άγλυκα μπισκότα, τα digestive.

Ανακατεύουμε κατόπιν καλά την σκόνη μπισκότων με το βούτυρο, να γίνουν ένα σώμα.

Στρώνουμε αυτήν τη ζύμη στο ταψάκι μας. Την πιέζουμε με το χέρι μας, να γίνει μιά στέρεη βάση. Αν χρειαστεί, παίρνουμε ένα γερό ποτήρι με φαρδειά βάση και πιέζουμε λίγο τη ζύμη ομοιόμορφα, να μην έχει κενά και να έχει το ίδιο πάχος παντού. 
Την σηκώνουμε λίγο με τα δάχτυλά μας στα πλάγια του ταψιού, γύρω γύρω. 

- Ανοίγουμε το κουτί το ζαχαρούχο και με ένα κουτάλι βάζουμε την καραμέλα που φτιάξαμε, πάνω στη βάση.



Την αλείφουμε πάνω.



- Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια και το κάθε ένα κομμάτι στη μέση (κατά μήκος, γιά να μην είναι χοντρό).
Στρώνουμε όμορφα τις μπανάνες πάνω σε όλην την καραμέλα.





- Βγάζουμε απ' το ψυγείο την χτυπημένη μας κρέμα και την ρίχνουμε από πάνω.



- Με τον χοντρό τρίφτη τρίβουμε πάνω στην επιφάνεια του γλυκού όση πικρή κουβερτούρα θέλουμε.

Θαρρώ, είναι καλό να αφίσουμε το γλυκό στο ψυγείο να τραβήξει γιά μερικές ώρες.

Et voilà , 
η σπιτική τάρτα banoffee, που, mea culpa, είχα κάνει λάθος να την υποτιμώ τόσον καιρό... 
Καλή, καλότατη και νοστιμότατη είναι ! 







* Υπάρχουν πολλές συνταγές
που φτιάχνουν τη βάση της τάρτας όχι με μπισκότα digestive, αλλά με παντεσπάνι.
Προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο, 
αν όμως η ζύμη με τα μπισκότα δεν μας ικανοποιεί, θα χρειαστούμε γιά το παντεσπάνι: 250 γρ. αλεύρι (κανονικό), 25 γρ. άχνη ζάχαρη, 125 γρ. βούτυρο και 1 αυγό .



·         
να είναι καλό
ό, τι κάνετε !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου